Son günlerde en çok konuştuğumuz konu “Çocuğum hangi okula gitmeli?.

Okula başlamak yepyeni bir başlangıç… Büyük heyecanlarla başlayan bu sürecin kabusa dönüşmemesi için biz anne-babalar dikkatli olmalıyız.

Hepimiz  için en önemli seçimlerden biri olan anaokulu ve ilkokul seçimidir. Kendi çocukluğumuza baktığımızda ailelerimiz için çok da zor olmayan bu seçim, son yıllarda aileler için büyük bir strese dönüşmekte. Eş dost akrabanın konuyla ilgili bilgilerini sizinle paylaşarak kafanızı karıştırması, seçeneklerin çokluğu, alacağınız kararın çocuğunuzun hayatını etkileyecek olması tüm ebeveynleri telaşlandırıyor.  Farklı bir birey adına karar almak ve sonucunu ancak yıllar sonra görebilecek olmak da cabası.

 

OKUL4   Telaş, kafa karışıklığını bir çok soru da birbirini kovalıyor. Bensiz nasıl yapacak?, Öğretmeni benim gibi bakabilecek mi? Yeterince güvenli mi?, Okulu eve yakın mı olmalı? Aynı okulda devam etmeli mi? Sorun yaşadığında ne yapacak?

           Peki bu önemli karar alınırken neler yapılmalı?

           Sorularla aklınızı karıştırmak yerine bizlerin danışanlarımıza uyguladığımız küçük bir çalışmayı birlikte yapalım.

           Okul seçimini üç temel süreçle çözmeye çalışalım.

 

Sakin bir Liste

  • Öncelikle sakin olmalıyız. Çocuklarımız bizlerin duygu ve düşüncelerini çoğu zaman hissediyor. Gergin anne-baba ile seçilen okul, çocuklarımızın okula bakışını da olumsuz etkileyebilir.
  • Okulu kendimiz için değil, çocuğumuz için seçiyoruz. Çocuğunuzun ihtiyaçları neler? Çocuğunuzun ilgi alanları, yetenekleri ve özellikleri neler? Bu soruların gerçekçi yanıtlarıyla oluşturulmuş bir liste hazırlayabiliriz.
  • Hepimiz çocuklarımız için her şeyi yapmaya hazırız. En güzeli çocuklarımız için istiyoruz. Alacağımız karar çocuğumuzu ve ailemizi etkileyecek. Onun  sadece okul yaşamını değil, ailemizin yaşam standartlarını da gözden geçirmeliyiz. Bizim çocuğumuza sunabileceğimiz imkanlar neler? Okul seçiminde hayal kırıklığına uğramamak için elimizde imkanlarımızı gerçekçi bir şekilde masaya yatırmalıyız.
  • Okuldan beklentilerimiz neler? Çoğu ebeveynden mutlu olması ve eğlenerek öğrenmesi cevabını alıyorum. Kesinlikle önemli kriterler fakat somut olarak neler bekliyoruz? Beklentilerimizi içeren gerçekçi bir liste oluşturmak karşılaştırma yapma konusunda bize yardımcı olacaktır.

Cevap Bekleyen Sorularımız

Çocuğumuzun ihtiyaçlarını, yeteneklerini, bizim imkanlarımızı ve beklentilerimizi netleştirdik. Bu listeler ışığında sorular oluşturmalıyız. Seçimi yaparken ve sonrasında farkında olmasak da kendimize sıklıkla soracağımız soru; Neden bu okulu seçiyoruz? ya da neden bu okulu seçmeliyiz? olacak. Bu bölümün temelini bu soru oluşturuyor. Okul ile ilgili merak ettiğimiz sorularımızla, seçmemiz olanaklı okullar hakkında araştırma yapmaya başlayabiliriz. Okula giderek, internetten ya da o okulda deneyim yaşamış kişiler kaynak olarak kullanılabilir. Aşağıdaki bilgiler sorularımızı oluşturmamızda bize yol gösterebilir.

  • Şimdiye dek okulun yetiştirdiği öğrenciler ve bu öğrencilerin başarıları hakkında bilgi var mı? Okullar hakkında bilgiyi okullar kadar aynı okula giden öğrenci ebeveynlerine danışarak toplayabiliriz.
  • Okul yönetici ve öğretmenlerinin eğitimi ve kurum içindeki istikrarı da yine kurum hakkında düşüncelerimizde önemli yer tutmalıdır. Çocuğumuz bu kurum içinde yetişecek ve kurumun kültürü ona da yansıyacaktır.
  • Okulda zihinsel gelişim olduğu kadar duygusal, bedensel ve sosyal olarak çocukların gelişimi önemseniyor mu? Bu konularla ilgili somut olarak neler yapılmış?
  • Okulun eğitim içerikleri nasıl? Bu konuda bir uzmandan destek alabiliriz. Temel eğitim içerikleri nasıl veriliyor? Temel derslerin yanında okulun eğitimindeki çeşitlilik de önemlidir. Bize ne gibi farklılıklar sunuyor? Bunları hakkıyla yapabiliyor mu sadece göstermelik mi?
  • Öğretmenimiz kim? Okul başlamadan öğretmeninizi tanıyabilme imkanınız varsa bu sizi rahatlatabilir. Aileden sonraki öğretici ve en yakın kişi öğretmen olacaktır. Öğretmenimizin iyi eğitim almış olmasının yanında hayata bakışı, olaylara tepkisi, güler yüzlü olması da çocuklarımızın yaşamını etkileyecektir. Yapılan bir çok araştırma okulunu seven öğrencilerin öğretmenlerinin güler yüzlü olduğu sonucuna varmıştır. Bu noktada okulun öğretmenlere sağladığı imkanların öğretmeni mutlu edebiliyor olması önemlidir.
  • Okulumuzun çözüm ortakları kimler? Üniversiteler, vakıflar… Eğitim içeriklerinde ve sosyal projelerde bu kurumlardan destek alıyor mu?
  • Okulunuzda hangi bölümler var? Bunların en önemlilerinden biri rehberlik bölümü. Rehberlik bölümünün aktiviteleri neler? İletişimi şimdiye dek nasılmış? Rehberlik bölümü çocuğumuzun okul içi ve okul dışı sorunlarında size yardımcı olabilir.
  • Okul eve ne kadar uzak? Ne kadar zamanını okula gitmek ya da okuldan eve gelmek için kullanacak? Yol, okul seçimini etkileyen önemli etkenlerden biri.
  • Okulun iletişimi nasıl? Gelecek için size güven veriyor mu? Bu iletişim sizin için yeterli mi? Öğretmen-idare-veli-öğrenci arasındaki dengeler sağlanabiliyor mu? Okulun eski velileri ile görüşebilirsiniz. Ek olarak ilk izlenimiz iletişim dengelerini gözlemleyebilmek için en iyi fırsattır. Çünkü ilk tanışmada siz tarafsızsınız.

Değerlendirme

Bilgilerimizi topladık. Aslında elimizde okullar ve bilgilerinin olduğu bir form var artık. Şimdi okullara bu kriterler ışığında puan vermeliyiz. 100 lük ya da 10 luk sistem içinde okulların kriterlerine puan vererek en yüksek puan alan iki okulu tekrar değerlendirebiliriz.

  • Okul seçme ve çocuğumuzun ihtiyaçları konusunda çocuğumuzu tanıyan önceki öğretmenine ya da bir uzmana da danışabiliriz.
  • Elinizdeki bilgileri karşılaştırarak size en uygun okulları değerlendirecek ve seçeceksiniz.

Okul uzun soluklu bir süreç ve çocuğumuzun okul yaşı ile artık yaşamımızın bir parçası. Çoğu zaman okuldaki yaşam evimizi de etkileyecek. Çocuğumuzun okulda mutlu olmasının büyük payı ise yine evde yaşadıklarına bağlı. Yoğun iş temposu, eve yorgun geldiğinizde de sorumlulukların olması ebeveynleri çocuklarına vakit ayırmakta zorluyor. Araştırmalar gösteriyor ki, ailenin çocuğun okul yaşamına gösterdiği ilgi çocuğun yaşının büyümesi, sınıfların değişmesi ile azalıyor. Anne baba ilgisinden yoksun olan çocukların da okulda başarısızlık risklerinin arttığı belirtiliyor.

Okul seçimiyle biz ebeveynlerin sorumlulukları biraz daha değişecek. Şimdi daha çok destek zamanı. Daha dayanıklı olmaları için sorumluluklar verip, ihtiyacı olduğunda müdahale ediyoruz. Yanında olduğumuzu ama bir birey olduğunu ve sorumluluklarını ancak kendisinin taşıyabileceğini hissettiriyoruz.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere

Ayşegül İŞLEKELLER BOZCA

[email protected]