Bir çoğumuz gelecek yıl için planlar yapıyoruz.  Yapılan planlar bizi mutlu ediyor, belki de gelecek yıl için motive ediyor peki çocuklarımızı okula ve hayata karşı neler motive ediyor?

Motivasyon nedir? Çocuğumuzun ve bizlerin motivasyonunu neler etkiler? Bu sayımızda bu soruların cevaplarını arayacağız.

Motivasyon, bir amaç için bizi harekete geçiren ve hedefe ulaşana kadar bize yardım eden içsel güçtür. Bu güç bizi mutlu eder, hayata ve sorunlara karşı yeniden yeni denemeler yapma gücü verir. Bu gücün kaynağı içselya da dış etkili olabilir. Son dönemlerde motivasyona ilgi ve konuya duyulan ihtiyaç artmıştır. Önceleri sorun olarak düşünülmeyen motivasyon problemleri günümüzde iş ve okul yaşamının önemli konularından biridir.

Çocuklarımız ve bizleri etkileyen bu güç ile ilgili yapılan araştırmaları inceledik.  Araştırmalar gösteriyor ki;

  • Mutluluk motivasyon kaynağıdır.

Artık klişeleşmiş olsa da mutluluk ulaşılacak bir amaç değildir. Mutlu olmak istiyorsanız ve mutlu etmek istiyorsanız gülümseyerek başlayabilirsiniz. Columbia Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre mutlu ebeveynlerin çocuklarının içsel motivasyonlarının, mutsuz olduğunu söyleyen ebeveynlerin çocuklarından daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.

  • Motivasyon kaynakları kişiseldir.

Bizi daha önceleri motive etmiş olan sözler, durumlar çocuğumuzu motive etmeyebilir. Motivasyon kişiseldir. Kendimizi ve çocuğumuzu nelerin motive edeceğini biz tahmin edebiliriz. Bunları listeleyebiliriz. Çocuğunuzun motivasyonu ya da sizin motivasyonunuz düştüğünde bu listeden bir madde seçebilirsiniz.

  • Motivasyon davranışlarda gizlidir.

Çocuğumuzun motivasyonu olup olmadığını notlarına bakarak anlayamayız. Motivasyon ancak davranışlarda gözlemlenebilir. Derslerden çabuk sıkılma, çabuk yorulma ya da öğretmeninden size gelen küçük uyarılarda bu konuda problem olduğundan şüphelenebilirsiniz.

  • Temel ihtiyaçlar karşılanmadan motivasyon yükseltilemez.

Kendini güvensiz hisseden çocuğun motivasyonu düşüktür. Motivasyonun kendi içinde belli bir hiyerarşisi vardır. Temel ihtiyaçları karşılanmayan bireyin motivasyonu düşecektir. Beslenme, duygusal zararlardan korunma, ait olma, saygı görme en temel ihtiyaçlar kapsamında değerlendirilebilir. Hayatımızda da kişinin ihtiyaçlarının bilinmesi ve bunların giderilmesi için kaynaklar kullanılması iş ve hayata karşı motivasyonunu arttıracaktır.

Sabah bir şey yemek istemiyor, okula aç gidiyorsa; ne yesem diye düşünmekten dersleri düşünemeyecektir. Temel ihtiyacı karşılanmayan bireyin başarı gibi üst düzey bir ihtiyaç için motive edilmesi çok zordur.

  • Ödül motive edicidir fakat ödül seçimine dikkat edilmelidir.

Sonunda alınacak ödül yapılan işe karşı motive eder. Bizler için ödül yaptığımız işte yükselmek olabilir. Çocuklarımız için ödül neler olabilir bunları belirleyebiliriz. Bu noktada dikkat edeceğimiz konu ise maddeye dayalı ödüllerin azaltılmasının önemidir. Sınavdan X alırsan sana istediğin Y oyuncağını alacağım gibi ödüller ilerleyen zamanlarda tehlikeli olabilir.

  • Yapılacak görev ilgi alanımız ise motivasyonumuz yükselir.

İlgi alanımız olan konularda motivasyonumuz yüksektir. Çocuğunuz ilgi alanı olmayan fakat okunması zorunlu olan  bir kitabı mı yoksa ilgi alanı olan ve kendi seçtiği bir kitabı mı severek okur! İlgi alanımız olan konularda başarılı olmamızın bir sebebi de konuya karşı içsel motivasyonumuzun yüksek oluşudur.

  • En büyük motivasyon kaynağı amaçlarımızdır.

Araştırmalar gösteriyor ki, uzun vadeli amacı olan kişilerin içsel motivasyonu, uzun vadede amacı olmayanlardan yüksektir. Birlikte uzun süreli küçük amaçlar belirleyebilirsiniz.

  • Stres ve planlama

Stanford Üniversitesi Nörolojistlerinin yaptığı araştırmaya göre, stres kişiye fiziksel ve psikolojik zarar verir, motivasyonu düşürür. Stresi yönetmenin en önemli yollarında biri, plan yaparak kontrolü sizin ele almanız ve içsel motivasyonunuzu yükseltmenizdir.