Bebeğin gelişiminde en önemli dönemin ilk yıllar olduğu bilinen ve gözlemlenebilen bir gerçektir. Bebeğin zeka gelişimi ile yapılan çalışmaları sizler için inceledik.

 

  1. Göz kontağı kurun. Çocuğunuzla göz kontağı kurmanız duygusal gelişimi için çok önemlidir. Size daha iyi tanımasını sağlayacaktır.
  2. Dilinizi çıkarın. Çalışmalar gösteriyor ki 2 günlük bebek, basit yüz hareketlerini taklit edebileceğini gösteriyor. Bu durum erken sorun çözme ile ilişkilendiriliyor. Çeşitli yüz mimiklerini taklit ederek oyun oynayın.
  1. Aynaya bakalım. Aynaya bakıp kendini tanımasına izin verin. Araştırmalar bebeklerin önceleri karşısında başka biri olduğunu düşündüğü iddia ediyor. Kendini tanıması için küçük ama kullanışlı bir araçtır. Zamanla kendi gülüşünü ve hareketlerini anlamlandıracaktır.
  1. Konuşalım, şarkı söyleyelim. Çocuklarla yapılan konuşmalar bebeğin dil gelişimi, sosyal ve psikolojik gelişimi için bir gereksinimdir. Şimdi ışığı açıyorum, ya da şimdi şarkı söylüyorum gibi konuşmalar sebep-sonuç ilişkisinin de gelişimini sağlayacaktır.
  1. Farkları bulma. Çocukluğumuzda yapmaktan keyif aldığımız farkları bul oyununu şimdi neredeyse bebeklerle birlikte yapıyoruz. Büyük parçalardan oluşmuş resimlerdeki farkları birlikte bulabilirsiniz.
  1. Eğlenceli yüzler. Birlikte resimlere bakıp yakınlarınızın isimlerini anımsamasını isteyebilirsiniz. Sosyal gelişimini hızlandıracak, hafızasını kullanmasını sağlayacaktır.

  1. Anne sütü ve başarı. Yapılan araştırmalar anne sütü ile beslenen bebeklerin, okul döneminde daha başarılı olduklarını gösterdi.
  1. Televizyonu kapatın. Özellikle bir yaşa kadar televizyon başında uzun vakit geçirmesine izin vermeyin.
  1. Dinlenmeyi unutmayın! Çocuğunuzla her gün kısa süre de olsa hiçbir şey yapmadan vakit geçirin. Birbirinize duyduğunuz sevgiyi hissetmeye çalışın.
  2. Banyoda değişiklik. Banyo yaparken değişik plastik renkli kaplar, içine kolaylıkla su alabilecek değişik oyuncaklar koyup zaman geçirmesine izin vermek küçük-büyük, ağır-hafif, çok –az gibi kavramların öğrenilmesini kolaylaştıracaktır.
  3. Çamaşırları renklerine göre birlikte ayırın. Sınıflamayı ve renkleri öğrenmesine yardım edecektir.
  4. Çeşitli renk gözlükler alın. Bu gözlükleri dışarı çıkarken kendi seçerek takmasına izin verin ve neden bu gözlüğü seçtiğini, ne hissettiğini sorun. Cevap vermesi için cesaretlendirin. Duygusal beceri gelişimini ve kendini ifade yeteneklerini geliştirecektir.
  5. Kitapları hayata geçirin. Böceklerle iilgili bir kitap iilgisini çekti birlikte onu okuduysanız. Bahçeye çıkıp ya da parka gidip böcek bulmaya çalışın.
  6. Bazen yönetici gibi davranmasına izin verin. Seçimler yapabileceği ve bunların etkileri üzerine deneyim kazanmasını sağlayacaktır.
  7. Sorular sorun! Kitap okuma zamanlarınızı uzatın. Okuduğunuz kitapla ilgili düşüncelerini sorun. Sen olsaydın ne yapardın? Neden kırmızı giymiş acaba? Gibi
  8. Hafıza oyunları oynayın. Kartların bir yüzünde çeşitli hayvan resimlerinin, diğer yüzün ise tüm kartlarda aynı olduğu hafıza oyunlarında hafıza tekniklerini farkında olmadan kullanmaya başlayacak ve hayvanları tanıyacaktır.
  9. Sanat aktivitelerini kaçırmayın. Yaratıcı, uzun sürmeyecek sanatsal aktivitelere birlikte gidin. Müzelerin bugünlerde giderek önem verdiği çocuk etkinliklerine katılın.
  10. Kitaplar, kitaplar! Araştırmalar gösteriyor ki 8 aylık bebek 2-3 kez okunan bir hikayeyi öğrenebiliyor. Dil gelişimi hızlanıyor.
  11. Kütüphaneleri kullanın. Çocuk kitaplarınızı koyacak yer bulamıyorsanız, kütüphaneden ödünç kitaplar almaya başlayabilirsiniz. Kitapların çeşitliliği, kütüphaneden kitap alma ve kuralların anlatılması hepiniz için yeni bir deneyim olacaktır. Nasıl araştırma yapıldığının ve günümüzde nasıl bilgiye ulaşıldığını da gösterebileceksiniz.
  12. Oyuncaklarıyla zaman geçirmesine fırsat verin. Oyuncakları seçerken dikkatli olun. Sağlığa uygunluğunu ve kullanılan malzemeleri inceleyin. Düşünme becerisi gerektiren oyuncakları ve onun seçimlerini bir araya koyun. Neler yaptığını gözlemleyin.